Interview: Bachelor Consultancy Participant Suzanne

Interview: Bachelor Consultancy Participant Suzanne

Suzanne is 21 jaar oud en nam afgelopen jaar deel aan het Bachelor Consultancy Project (BCP). Ze is momenteel derdejaars bedrijfskunde student en zal alles vertellen over haar ervaringen tijdens het BCP.

Wat is het BCP?
Het Bachelor Consultancy Project (BCP) is een project waarmee je de vrije periode van bachelor 3 kunt invullen in plaats van een minor of stage. Het project wordt geleid door de MAEUR en zij vormen door middel van een selectieprocedure groepen van 4 studenten en wijzen hen toe aan een passend bedrijf. Gezamenlijk met het bedrijf stelt de MAEUR een onderzoeksplan op om dit vervolgens te overhandigen aan de studenten die verder met de uitwerking aan de slag gaan. De studenten voeren voor het bedrijf een onderzoek uit over een vraagstuk binnen de organisatie. Deze aanpak zorgt ervoor dat het bedrijf oprecht is geïnteresseerd in de uitkomst van het onderzoek en ook bereid is om mee te denken over eventuele barrières waar de groep studenten tegen aan zou kunnen lopen.  

Wat is het verschil met een reguliere minor?
Het verschil tussen een reguliere minor en het BCP is dat je bij het BCP de kans krijgt om de theoretische kennis die tot nu toe hebt opgedaan in je studie te verwerken in de praktijk, daar waar een reguliere minor zich opnieuw focust op theorie. Het BCP is te vergelijken met een onderzoeksstage waar je een onderzoek uitvoert binnen een bedrijf, maar dan met meer vrijheid. Daarnaast is het BCP ook te vergelijken met een minor, omdat je de begeleiding krijgt vanuit de universiteit en de MAEUR om je onderzoek zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Het is dus de perfecte combinatie van beide!

Is het project een toevoeging aan je bachelor?
Het project is zeker een toevoeging aan je bachelor. Het is je kans om een stage te lopen bij een toegewezen bedrijf welke meestal behoort tot een van de grotere bedrijven in Nederland. Het is een combinatie van een stage en een minor, waarbij je de ervaring binnen een bedrijf opdoet van een stage en de begeleiding vanuit de universiteit krijgt zoals bij een minor. Als je twijfelt tussen een stage en een minor is dit de perfecte tussenweg waarin je heel veel kunt leren. De kennis die je hebt opgedaan tijdens je bachelor krijgt tijdens dit project pas echt betekenis en het project staat ook nog eens mooi op je cv.

Wat was je grootste uitdaging tijdens het project?
De grootste uitdaging tijdens het project was het gebrek aan informatie wat we nodig hadden om ons onderzoek goed af te ronden. Hierbij ging het om informatie van zowel binnen als buiten het bedrijf. Ons team deed onderzoek binnen een groot bedrijf waar de afdelingen relatief op zichzelf stonden, waardoor er op een gegeven moment miscommunicatie ontstond op een afdeling over het feit dat wij binnen het bedrijf bezig waren met een onderzoek. Doordat zij hier niet van op de hoogte waren wilden ze ook niet meewerken met ons onderzoek. Dit hebben we opgelost door ons contactpersoon binnen het bedrijf hierop aan te spreken en een meeting met iedereen in te plannen om onduidelijkheid uit de lucht te helpen. Dit heeft ons heel erg geholpen, waardoor we uiteindelijk alsnog alle toegang en medewerking kregen vanuit het bedrijf.

Wat vond je het leukste aan het project?
Het leukste aan het project was om heel veel nieuwe mensen te leren kennen die bereid waren hun kennis met jou te delen en oprecht geïnteresseerd waren in jouw verhaal. We kregen de kans binnen het bedrijf om met heel veel mensen te praten zodat we een goed beeld konden vormen over het bedrijf. We werden als groep door onze begeleider aan veel verschillende mensen op diverse afdeling voorgesteld. Iedereen binnen het bedrijf stond open voor het drinken van een kopje koffie. Daarnaast zijn we voor het onderzoek naar diverse evenementen geweest waar we anders nooit naar toe zouden gaan. Wij hebben dit ervaren als een ontzettende leuke ervaring!

Wat voor ervaringen heb je opgedaan tijdens het project?
De ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het project zijn vooral gericht op de manier van contact leggen. Wanneer je binnen een bedrijf aan een onderzoek werkt en je mailt mensen met een e-mailadres dat niet in het bedrijfssysteem staat dan verdwijn je vrijwel meteen in de prullenbak. Mensen actief benaderen door te bellen en met passie uit te leggen waar je mee bezig bent is zoveel effectiever dan mailen. Ik heb geleerd dat je vooral niet bang moet zijn om contact te leggen met de mensen waar jij geïnteresseerd in bent, want wanneer zij merken dat jij oprecht geïnteresseerd bent dan zijn ze bijna altijd enthousiast om hun kennis met je te delen.

Zou je het andere studenten aanraden?
Ik zou het BCP zeker aanraden aan andere studenten! Het voordeel van het BCP is dat je heel veel vrijheid krijgt, zodat samen met je team en begeleider kunt besluiten om bij het bedrijf, universiteit of thuis te werken. Je doet de ervaring op die je binnen een stage ook zou kunnen opdoen en dat deel je ook nog eens met de studenten waarmee je samenwerkt. Samen met je team zorg je ervoor dat je een onderzoek oplevert waar het bedrijf echt iets mee kan. Wanneer het bedrijf je bedankt voor je inzet verlaat je met tevreden gevoel het bedrijfspand en sluit je daarnaast het project af met een mooi cijfer. 

Geïnteresseerd in het BCP? De inschrijfdeadline is 18 mei, dus schrijf je snel in via deze link!